top of page
Yazarın fotoğrafıirem hacalaki

Dünyanın en mutlu insanı Matthieu Ricard'dan mutluluğun formülü

Güncelleme tarihi: 20 Mar 2021

"Mutluluğun formülü" deyince aklına şu meşhur şarkı gelmiş olabilir ama bu formül başka. :) Nepal'de Himalayalar'ın tepesindeki bir kulübede yaşayan ve Wisconsin Üniversitesi'nin yaptığı bir deneyde dünyanın en mutlu insanı olduğu tespit edilen keşiş Matthieu Ricard'a birlikte kulak verelim mi?


Filozof bir babanın oğlu olan Fransız Matthieu Ricard, 20'li yaşlarının sonunda henüz moleküler biyoloji doktorasını yeni tamamlamış taze bir genetik bilimciyken kendi mutsuzluğu üzerinden mutluluk kavramını sorgulamaya başlıyor. Mutluluğu aramak için Paris'i ve çalışmalarını bırakıp yola düşen Ricard, önce Hindistan'a ardından da Himalayalar'a gidiyor. Himalayalar'da Budizm'le tanışıp bir keşiş oluyor. 71 yaşındaki Ricard, hayatını tam 45 yıldır her gün harika bir manzaraya karşı meditasyon yaparak geçiriyor.


Her gün meditasyon yapıyor dediysem tamamen inzivada da değil; aynı zamanda dünyanın dört bir yanını dolaşıp mutluluk ve refah hakkında konuşmalar yapıyor.


Ricard'ın mutluluk seviyesi = Himalayalar

İçindeki bilim insanını her daim korumuş olan Ricard, bir süre önce meditasyonun nörolojik etkilerini incelemeye başlamış. "Dünyanın en mutlu insanı" ifadesini biraz iddialı bulmuş olabilirsin, hakkın var. Fakat Wisconsin Üniversitesi’ndeki profesörler, bu sonuca Ricard'ın başına tam 256 sensör yerleştirerek varmış. Yapılan taramalarda, Ricard'ın beyninde şükretmek ve zevk almakla ilgili alanların anormal derecede gelişmiş olduğu görülmüş. Ayrıca beyninin ön sol lobunda da negatif duyguları engellemeye meyilli, mutluluk veren geniş bir alan varmış.

Sözün kısası, bu enteresan adamın mutluluk seviyesi Himalayalar kadar yüksek.


Sebebi meditasyon

Bilim insanları, Matthieu Ricard'ın bu ilham verici mutlu halini meditasyona bağlıyor. Yapılan araştırmalara göre, 50 bin defa meditasyon yapmış insanların beyni diğerlerine göre çok daha farklı çalışıyor. Beyninden zararlı düşünceleri atmayı beceren bu insanlar, dış dünyayı değil içini kontrol ediyor.





Bir dönüştürücü kuvvet olarak zihin

Matthieu Ricard, her şeyi yorumlayanın zihnimiz olduğunu söylüyor. Dolayısıyla herhangi bir şeyden mutlu olup olamayacağımızın kararı da zihnimizde. Yaşadıklarımızı, içinde bulunduğumuz koşulları ve diğer her şeyi nasıl algılayacağımız tamamen bizim seçimimiz. Ricard'a göre meditasyon yaparak dışa değil içe bakmayı öğrenebilir, zihnimizi eğitebilir, öfke başta olmak üzere tüm negatif duygularımızı dönüştürebilir mutluluğun anahtarı olarak şefkati hayatımızın merkezine yerleştirebiliriz.


Matthieu Ricard'ın mutluluk tavsiyeleri

  • Dış dünyayı kontrol gücünün sınırlı, geçici ve hatta aldatıcı olduğunu kabul et. Dışarıya değil içine bakmaya, orayı kontrol etmeye niyetlen.

  • Herkes dünyanın en mutlu insanı olabilir. Tek yapman gereken bunu gerçekten istemek.

  • Her gün yarım saat meditasyon yap. Meditasyon beynin idmanıdır, zihni dönüştürür. Her gün belirli bir süre piyano çalarsan bir süre sonra ustalaşırsın. Meditasyon da piyano çalmaya benzer.

  • Keyif ve mutluluğu birbirine karıştırma. Keyif insanı yorar, tüketir. Mutluluksa öğrenilmesi gereken bir yetenektir. Her insanda bu potansiyel vardır.

  • Mutluluğu yakalamak istiyorsan çaba harcaman ve gelişmen gerektiğini kabul et. Hayat bir sipariş kataloğu değil.

  • Nefret, saplantılı tutku, kibir, kıskançlık, açgözlülük ve gurur gibi zihinsel toksinleri bırak.

  • Öfke, onun farkına varırsan kendini besleyemez ve varlığını sürdüremez, zamanla yok olur. Öfkenin farkına varmayı alıştırma yaparak öğrenebilirsin. Zamanla öfkeye grip kadar seyrek yakalanırsın.

  • Her şeye sahip olarak mutlu olabileceğini düşünürsen mutluluğu kendin için baştan yıkıcı hale getirmiş olursun. Mutluluğu oluşturan, huzur ve tamamlanma hissidir.

  • Farkındalık, tüm imgelerin kendi üzerinde ortaya çıkmasına izin veren bir ayna gibidir. Farkındalık saf kavramsal bir şey olduğundan değişim için her zaman bir olasılık vardır. Bütün duygular geçicidir. Zihin eğitiminin temeli budur.

  • Düşüncelerin zihnimize gelmesini durdurmak imkansızdır ancak etrafındaki belirli bir sese ya da nefes alışverişlerine odaklanarak onların sesini kısabilir, zihnini rahatlatıp temizleyebilirsin. Zihninin kölesi olmak zorunda değilsin.


1 mutluluk sebebi:

O zaman Ricard'ın 2009'da mutluluk alışkanlıkları üzerine yaptığı TED konuşması, bugünkü mutluluk sebeplerimizden olsun mu? https://www.ted.com/talks/matthieu_ricard_on_the_habits_of_happiness?language=tr


Bu yazı GarantiOne oneblog'da da yayınlandı.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page