top of page
  • Yazarın fotoğrafıirem hacalaki

Rüzgarda savrulan zihni güvenle yere konduran "Ev Yapımı Bir Paraşüt"

Güncelleme tarihi: 26 Mar 2021


Üç gün sonra baktığında ufacık görüneceğini bildiğin bir dert yüzünden kendini yay gibi gerdiğin, sonra da 'ne gerek vardı' diye canını sıktığın oluyor mu? Sonra bir posta da yaydan fırlayan okların yaktığı canları nasıl iyileştireceğini düşünürken mi üzülüyorsun? Zihnin bir yerden başka bir yere sürüklenirken ardından koşup yorgun mu düşüyorsun? Yetersizlik ve tatminsizlik hisleri seni ele mi geçiriyor? Kendini korkularının pilot, kaygılarının da onun yardımcısı olduğu bir uçakta mı hissediyorsun?

O zaman senin bir paraşüte ihtiyacın var. Bugün sana Berrak Yurdakul'un o paraşütü kendi kendine nasıl yapabileceğini anlattığı kitabından bahsedeceğim.


Zihin oyunları

Aşağıdaki ifadeler senin için tanıdık mı? Dışından değilse bile içinden bu cümleleri kurduğun oluyor mu?

Mutsuzum / Kaygılıyım / Kıskanıyorum / Öfkeliyim / Yapamıyorum / Değişemiyorum / Zihnimi susturamıyorum

Ev Yapımı Bir Paraşüt, bu cümleleri kendine sık sık tekrarlayan bir kadının zihnini kontrol altına alıp bakış açısını değiştirme hikayesini anlatıyor. Kahramanımızın adı 'Berrak' ve evet, yazarın ta kendisi. Dönüşümünü kitabın diğer kahramanı bilge Mama Nono'nun anlattıkları sayesinde gerçekleştiren Berrak, yedi derste -ve eğer kitabı bölümlerine riayet ederken gün gün okursan yedi günde- zihninde yarattığı hapishaneden kaçmayı başarıyor. (Mama Nono, Berrak Yurdakul'un 2005'te yayınlanan romanı Konuşmayan Tavus Kuşu Camio'nun da kahramanlarından biri.)

"Zihniniz sizi yönetiyor ve bunun farkında bile değilsiniz. Aslında düşündüklerinizi düşünmüyor, inandıklarınıza inanmıyorsunuz. Yalnızca çokbilmiş bir gevezenin esirisiniz. Korkularınız, kaygılarınız, yetersizlik ve tatminsizlik hissinizin sebebi bu. Nasıl olduğunu öğrenmek ister misiniz? Mama Nono'nun yedi dersiyle zihninizin yıkıcı hakimiyetinden kurtulabilirsiniz."

Ev Yapımı Paraşüt'ün arka kapağında böyle yazıyor. Altıncı Irk ve İki Cihanın Bekçisi kitaplarının yazarı Yurdakul, ne roman diyebileceğim ne de kişisel gelişim kategorisine dahil edebileceğim bu kitabında, insanın kendini ve zihnini nasıl izleyebileceğini, bu izleme halinin dönüştürücü ve iyileştirici etkisini anlatıyor. Karakterleri ve onların diyalogları üzerinden ilerlediği için kurgu zemininde ilerleyen kitap, insanın kendi kendini yeniden inşasına destek olmayı amaçlıyor.

"Zihniniz iflah olmaz bir hırsızdır, sizden şimdiki anı çalar"

Yurdakul'a ve anlattığı öğretilere göre zihnimiz üzerinde kontrol sahibi olmadığımızda bir maymun gibi oradan oraya zıplayan, farkındalıkla beslenmezse alışkanlıklarına körü körüne bağlı, genellikle de düzensiz işleyen bir mekanizma. Dikkatimizi kendisi dışında hiçbir şeye vermeyelim diye asla susmayan, sürekli yargılayan, şimdiye değil geçmişe ya da geleceğimize bakan, bu yüzden de günümüzü ve önümüzü bulanık gösteren, sesleri bile deforme eden bir yapı. Öyle bir şey ki algımızı bedenimizde tutmamızın önüne geçiyor, vücudumuzdaki enerjiyi, etrafımızdaki canlılığı, nefesimizi, duruşumuzu fark etmemize mani oluyor. Kendi zaman dilimini, kendi dilini, kendi cumhuriyetini ilan etmiş bir başına buyruk...

İşte zihni bu savsak haliyle bıraktığımızda bilincimiz devre dışı kalıyor. Yani zihnimizi ve bedeni gözlemleyen, farkında ve bilen halimizle bağlantımız kopuyor. Zihnimizin hiçbir mantığı ya da geçerli sebebi olmadan dikkate değer ilan ettiği konularda düşünce üretiyor, yalnızca onun belirlediği zamanlarda, -çoğunlukla geçmiş ya da gelecek- yani gerçeklikten uzakta yaşıyoruz. Nihayetinde elimizde, kör noktaları yüzünden ana odaklanamayan, her gün fazla mesai yapan bir zihin, dolup taşıp rahatlayamadığı için kirlenen bir bilinç, zihnin kontrolünde, yorgun bir vücut ve enerjisi düşük, mutsuz bir insan kalıyor.

Öyle birini etrafında dahi istemeyecekken neden ona kendin dönüşesin ki? Sözün özü; zihninin derinliklerine yolculuk ederek kendini keşfetmek, benliğinle bir olmak, düşüncelerin tarafından yönlendirilmeden yaşamak, zihnini bedeninle aynı yer ve zamanda tutarak hayattan aldığın keyfi artırmak istiyorsan Ev Yapımı Bir Paraşüt senin de çok işine yarayabilir.

Sesli kitabı da var

Eğer Ev Yapımı Bir Paraşüt'ü okumak yerine dinleyeyim dersen Storytel'de kitabın tiyatro oyuncusu Sevinç Erbulak tarafından seslendirilmiş hali de var:

https://www.storytel.com/tr/tr/books/501691-Ev-Yapimi-Bir-Parasuet

116 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page