top of page
  • Yazarın fotoğrafıirem hacalaki

Transformal nefes nedir?


Nefes alıp vermek… Farkında olmadan yaptığımız bir eylem. Fonda çalan müzik gibi, hep orada. Ama melodiyi geç, ritminin bile ayırdında değiliz. Bir farkında olsak neler olacak bilmek ister misin?

Şimdi sana dünyanın en garip şeyini söyleyeceğim: Biz yetişkinler doğru şekilde nefes almıyoruz; en doğru nefesi bebekler alıyor! Senelerin verdiği tecrübeyle artık uzman olmamız gerekirdi, öyle değil mi? Hayır, maalesef değiliz. İşte bu yüzden Transformal Nefes diye bir şey var. Transformal Nefes bir nefes alma tekniği. Bu teknikle, vücudumuzda fiziksel, zihinsel ve duygusal seviyede bütünlük sağlayıp dengeleniyoruz, yaşam kalitemizi yükseltip daha uzun ve sağlıklı bir hayata merhaba diyoruz.


Tabii her şey bu kadar basit değil. Ama ilk adımı atmak her zaman kolay! Ben de ilk adımı Transformal Nefes eğitmeni Tılsım Demirdöken‘le hoş bir söyleşi yaparak attım.

Hadi Transformal Nefes’i bir de Tılsım’dan dinleyelim:

Önce sizi tanıyabilir miyiz? Kimsiniz, nesiniz, neden ve ne kadar zamandır nefes çalışmalarıyla ilgilisiniz?

Aslında çok kısaca ben de kendi yolunu bulmaya çalışan ve bu yolda öğrendiklerini çevresiyle paylaşan biriyim. On yedi senelik bir kurumsal hayat geçmişim var, bir mühendis olarak uzun zaman tedarik zinciri alanında faaliyet gösterdim. Hayatın bana “dur ve kendini dinle” dediği bir dönemde, 2012’de nefesle tanıştım. Nefes almanın doğrudan davranışlarımıza ve ruh halimize etki ettiğini gördüm. Hayatımı, duygularımı, deneyimlerimi değiştirmek istediğim bir noktadaydım fakat ne yapacağımı bilemediğim, ilk adımın ne olması gerektiğine karar veremediğim bir haldeyken hayatıma mucizevi bir şekilde nefes girdi. Nefeste kaldıkça, zihnimdeki bulanık halin dağıldığını, duygularımın değiştiğini ve nihayetinde deneyimlerimin daha keyifli ve öğretici bir hal aldığını tecrübe etmeye başladım. Ve nefesi daha fazla hayatıma aldım.

Transformal Nefes nedir? Bildiğimiz tanımın dışında, sizin özel bir tanımınız da vardır belki, bir de sizden dinleyelim.

Eğer çok genel tanıma bakarsak, “Transformal Nefes; kişide fiziksel, zihinsel ve duygusal bütünlük sağlayan ve sistemde önemli düzeyde iyileşme gerçekleştiren ve kişinin ruhsal yapısını güçlendiren güçlü bir tekniktir” diyebiliriz. Tılsım nasıl anlatır derseniz, “Doğru nefes almanın domino etkisi vardır ve hayatımızın her alanında kendini gösterir. Alacağımız doğru bebeklik nefesi doğduğumuz zamanki saflığımızı hatırlamamıza ve tekrar deneyimlememize olanak sağlar, nefesle bu saflıkta kalmak da doğamızda olan neşenin hayatımızda daimi olarak var olmasına imkan verir.” derim.

Transformal Nefes ve genel olarak nefes çalışmaları hayatımızda nasıl bir fark yaratıyor? Bu çalışmayı yapmadan önce nasıl beklentilerimiz olmalı? Ya da beklentilerimiz olmalı mı?

Genelde hepimizin hayatında değiştirmek istediği deneyimleri, davranışları ve duyguları olduğunu görüyor ve biliyoruz. Değişim mümkün. Zaten değişime inanmasak hiçbirimiz yeni arayış ve deneyimlerde bulmayız kendimizi. Ancak kalıplaşmış davranışları değiştirmek, yılların birikimini temizlemek ciddi motivasyon ve emek ister. Nefes bu değişimlerin gerçekleşmesini kolaylaştır, kişinin özüyle buluşmasını sağlar. Her nefes seansında yaşanan tecrübe diğerinden farklıdır, o yüzden benim tercihim sizde beklenti yaratmak yerine nefes almaya motive bir şekilde gelmenizi önermek… Çünkü dönüşümü biz gerçekleştirmiyoruz, bunu siz nefes alarak kendiniz yapıyorsunuz.

Transformal Nefes’e atfedilen özellikler arasında, iç huzuru ve yaşam sevincini artırarak insanı şifalandırmak ve travmaları temizlemek var. Bunlar hem fiziksel, hem zihinsel hem de ruhsal boyutta şeyler. Bu kadar boyutta etkiyi nasıl sağlar Transformal Nefes?

Aslında bakarsanız nefes yaşamda hem sağlığı hem de farkındalığı arttırmak için faklı kültürlerde yüzyıllar boyunca kullanılmış bir araç. Doğru, bağlantılı tam diyafram nefesi alarak fiziksel aşamada kısıtlanmış nefes kalıplarımızı açıyoruz ve bildiğimiz bebeklik nefesini tekrar kazanıyoruz. Kişi aldığı bağlantılı nefesle yüksek frekanslı bir enerji yaratıyor. Bu enerji formu, duygusal ve zihinsel aşamada travma ve blokaj diye adlandırdığımız, özetle bizi, duygularımızı, ruh halimizi aşağıya çeken geçmiş tecrübelerden kaynaklanan düşük frekanslı enerjilerin dönüşmesini ve daha pozitif bir hale geçmemizi sağlıyor. Bu temizlik bir kere başladı mı ruhsal aşamada özümüzle daha net bir iletişim kurabiliyor ve sonuç olarak içimizde olan neşeyi hayatımıza rahat bir şekilde yansıtıyoruz.

Bir insanın nefes alma şeklinden hayatını nasıl yaşadığını anlamak çok büyülü geliyor… Bu tespit nasıl mümkün oluyor?

Transformal Nefes’te beni en çok etkileyen yan bu olmuştu. Nefes çalışmalarında bizler beden-duygu haritası ile çalışıyoruz. Artık çok yaygın kullanılan akupunkturdan da bildiğimiz gibi vücudun her bölgesinin, her organın bir duygu karşılığı var. Nefes kalıplarının kişinin genel davranış özellikleri hakkında bilgi vermesinin yanı sıra, beden-duygu haritasına göre nefes esnasında tespit ettiğimiz noktalar da danışanların yaşamları ve geçmişleri hakkında çok fazla ipucu veriyor. Danışanlarla çalışırken, nefeslerinin olması gereken doğal bebeklik nefes kalıbından farklı olan noktalarını tespit ediyoruz ve nefes alışlarına göre onları yönlendiriyoruz.

Çok teşekkür ederim Tılsım!

Tılsım’a Nefesim.net‘ten ve Facebook’taki Nefesim sayfasından ulaşabilirsiniz.

166 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page